free web hosting | website hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Engelse bulldog

Rasbeschrijving:
Dit ras stamt af van de Molossers, de vechthond van de oude Griekse stam van de Molossi. De Old English Mastiff lijkt echter het meest op dit sterke ras. Wellicht hebben de Engelse Bulldog, de Old English Mastiff en de Boxer gemeenschappelijke voorouders. In Engeland was in het begin van de 19e eeuw het Bullebijten een geliefde sport, waarbij de Bulldog veelvuldig werd gebruikt. Hierbij werd de stier net zo lang bij zijn neus vastgehouden totdat hij ter aarde stortte. Na 1838, toen het bullebijten werd verboden ging Bill George door met de fok van de Engelse Bulldog en werd het een waardige en betrouwbare hond. De Engelse Bulldog Club was in 1875 de eerste hondenrasvereniging.
De Engelse Bulldog heeft een handelbaar karakter en is dol op kinderen. Helaas worden Engelse Bulldoggen niet erg oud.


Kenmerken:
Algemeen: De Engelse Bulldog is een sterke hond, tamelijk laag gebouwd, breed en gedrongen. Het is erg breed van voren en smaller van achteren, met diepe brede en ronde borst, sterk gewelfde ribben. Roach back. De benen staan van voren iets uit elkaar en zijn tamelijk kort met zwaar bone. De achterbenen zijn in verhouding iets langer dan de voorbenen. De hals is kort en zwaar met veel keelhuid.
Kleur: Eenkleurig met of zonder zwart masker, gestroomd; bont, rood in verschillende tinten, reekleurig, vaalrood, wit.
Hoofd en schedel: De schedel moet zeer groot en vierkant zijn. Hoe groter hoe beter, omvang minstens gelijk aan de schofthoogte van de hond. Bijzonder korte snuit. Mond is breed, stomp en opwaarts gebogen. Huidplooien tussen neus en de diepe stop. De ogen zijn rond en zeer donker. Oren zijn klein en dunne roze-oren. Ondervoorbijter.
Staart: Staart is laag aangezet, tamelijk recht aan het begin, daarna omlaag buigend. Rond en glad, zonder grofharige franje. Dik bij de wortel en snel in punt uitlopend.
Voeten: Rond en gesloten, goed gebogen tenen, duidelijke, hoge knokkels. Voorvoeten moeten recht zijn en iets naar buiten gedraaid.
Beharing: Fijn, kort, dicht en zacht.
Gewicht: Reu: circa 25 kg, Teef: circa 22.5 kg.


Aard:
Opgewekt, spontaan, ongecompliceerd en evenwichtig, gevoel voor humor, zachtaardig en gevoelig, maar ook hard voor zichzelf en moedig en onverschrokken als het nodig is, intelligent op een bedachtzame manier en rustig in huis. De Engelse Bulldog is erg aanhankelijk en graag dicht in de buurt van zijn gezin.

Verzorging:
Wanneer deze Bulldog in de ruil is, verwijdert u de dode en losse haren heel eenvoudig met een rubberen borstel. Maak als dat nodig is de gezichtplooien schoon met een daarvoor bestemde lotion. Een Engelse Bulldog ligt het liefst op een tochtvrije, droge en zachte plaats en is absoluut niet geschikt als kennelhond.Opvoeding:
Over het algemeen zijn honden van dit ras niet moeilijk op te voeden. De Engelse Bulldog is zeer gevoelig voor uw stem(mingen) en heeft vaak al voldoende aan een vriendelijk doch beslist verzoek. Onder geen beding mag dit ras(te) hard aangepakt worden, maar u mag zeker ook geen loopje met u laten nemen. Blijf altijd consequent en duidelijk tegen de hond.

Sociale aanleg:
De omgang met soortgenoten en andere huisdieren is over het algemeen erg goed. Daarnaast zijn ze ook prima kameraden voor kinderen omdat ze zeer tolerant zijn en de meeste ook een sterk ontwikkeld gevoel voor humor hebben. Sommige exemplaren blijken uitermate waaks te zijn, terwijl andere zich ontpoppen als allemansvrienden.

Beweging:
De Engelse Bulldog is geen hond waarmee u lange wandelingen hoeft te maken. Dit ras is volmaakt tevreden wanneer het driemaal daags voor een kort blokje om mee uit genomen wordt. Voor de rest vertoeven ze het liefst in huis of in de tuin, als het maar dicht in de buurt van het gezin is. Deze eigenschap maakt de hond tot een perfecte partner van mensen die wat minder sportief zijn ingesteld. Jonge Bulldoggen hebben vaak de neiging door te blijven spelen en te rennen terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen. Zorg daarom dat een jonge Bulldog voldoende rust krijgt en laat hem gedoseerd bewegen, zodat hij al zijn energie kan aanwenden om zijn botten, spieren en pezen zo goed mogelijk te ontwikkelen. Engelse Bulldoggen kunnen niet zo goed tegen warmte. Zorg er daarom voor dat ze op warme dagen ergens een koel plekje kunnen opzoeken.