free web hosting | website hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Engelse Springer Spaniel

Rasbeschrijving:
De Engelse Springer Spaniel is de oudste varieteit van de Britse Spaniels met uitzondering van de Clumber spaniel. Op schilderijen van Jan Steen (1625) zijn dergelijke honden reeds afgebeeld. Hij dankt zijn naam aan het feit dat het de bedoeling was dat de hond het wild moest laten 'springen" voor het net of geweer. Het is oorspronkelijk een continentaal ras dat waarschijnlijk ontstond in Frankrijk en Spanje. Het is een veelzijdige jachthond zowel voor land als voor water, die uitstekend apporteert. Het is tevens een prettig huisdier en houdt erg van kinderen.


Kenmerken:
Algemeen: De Engelse Springer Spaniel is een harmonieus gebouwde, compacte en krachtige, enigszins uit de kluiten gewassen verschijning. Het is de grootste van de landspaniels en staat iets hoog op de benen. Het lichaam heeft een matig brede, diepe borst en goed gewelfde ribben. De benen zijn niet te kort met sterk bot. De hals is tamelijk lang zonder keelhuid.
Kleur: Bij voorkeur leverkleur met wit en zwart met wit met tanaftekeningen. Overigens zijn alle landspanielkleuren toegestaan.
Hoofd en schedel: De schedel is middelmatig lang, tamelijk breed en iets rond. De snuit is breed en diep met een duidelijke stop. Niet te ronde of volle wangen. De lengte van de snuit moet in harmonie zijn met de lengte van de schedel. Onder de ogen is de snuit goed gesneden en oogt vierkant door de hanglippen. De lippen mogen echter niet hinderen bij het apporteren. Zwarte neus. De ogen zijn donker hazelnootkleurig met vriendelijke en wakkere uitdrukking. De oren zijn lobvormig, op ooghoogte aangezet, tamelijk lang en vlak hangend. Schaargebit.
Staart: Ingekort en laag gedragen, nooit boven de ruglijn uitkomend. Goed bevederd.
Voeten: Gesloten, en rond. Sterke en volle voetkussentjes.
Beharing: Lang, dicht en zacht. Kort op het hoofd en de voorkant van de benen. De vacht is dicht en weersbestendig.
Schofthoogte: Reu: ongeveer 50 cm, Teef: iets minder.


Aard:
Houdt erg van kinderen, Schrander, Trouw, Aanhankelijk, Vrolijk, Actief

Gebruik:
Jachthond.


Activiteit:
De Engelse Springer Spaniel is zeer energiek en heeft behoefte aan zeer veel en inspannende lichaamsbeweging.