free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Dwerg Schnauzer

Rasbeschrijving:
Men neemt aan dat de kleinere examplaren van de middenslag Schnauzer misschien gekruist met de Affenpinscher de voorouders waren voor dit ras. Dit ras werd aan het begin van de 19e eeuw in Duitsland gefokt, maar het duurde tot de 20e eeuw voordat het ras naar andere Europese landen kwam. Naast de Dwergschnauzer bestaan twee andere grootteslagen, de Middenslag- en de Riesenschnauzer Het is een aantrekkelijke hond met een goed karakter.


Kenmerken:
Algemeen: De Dwerg Schnauzer is een vierkante en sterke hond. Het lichaam is kort (even lang als de schofthoogte) met matig brede en zeer diepe borst en matig gewelfde ribben. De rug is recht en sterk. Buik matig opgetrokken. Middelmatig lange benen met goed bot. Lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Wit, zwart, zwart-zilver of peper- en zoutkleurig.
Hoofd en schedel: Het hoofd is langgerekt met vlakke schedel. Matig breed tussen de oren en gelijkmatig smaller wordend naar de ogen toe. Krachtige voorsnuit met matige stop, die echter duidelijker lijkt door de bossige wenkbrauwen. Ovale, donkergekleurde ogen. Knopoor. Schaargebit.
Staart: Tot 3 wervels ingekort. Hoog aangezet en loodrecht gedragen.
Voeten: Tamelijk rond en middelmatig van grootte. Tenen gebogen met zwarte nagels. Kattevoeten en vast aaneengesloten. Dikke eeltkussens. Donkere nagels en harde voetzolen.
Beharing: Ruw en hard met ruige wenkbrauwen en baard. Glad op de hals, schouders, oren en schedel. Grof op de voorbenen. De ondervacht is dicht en zacht.
Schofthoogte: Reu en Teef: 30 - 35 cm.
Aard:
Levendig, attent, intelligent, eigenzinnig en soms koppig, waaks, onvermoeibaar, trouw aan het gezin, onomkoopbaar.

Verzorging:
U moet de ruwharige vacht van dit Schnauzertje minimaal twee keer per jaar met de hand of een bot trimmes plukken. Deze hond mag nooit geschoren worden, want dan wordt de vacht voor jaren verpest. Knip het teveel aan haren tussen de voetzolen weg en kam de hond regelmatig dit om klitvorming te voorkomen. Verwijder het teveel aan haren in de gehoorgang, snor, baard en te lange wenkbrauwen.Opvoeding:
De Dwergschnauzer heeft ondanks zijn miniatuurformaat een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die de hond consequent en eerlijk opvoedt Schnauzers zijn snelle en pientere leerlingen, maar vaak hebben ze zo hun eigen ideeën over de commando’s die gegeven worden. Wissel de oefeningen af met spelen en herhaal ze niet te lang achter elkaar.

Sociale aanleg:
Over het algemeen kunnen de Dwergschnauzers goed opschieten met andere huisdieren en kinderen .Ten opzichte van vreemden zijn ze echter wat terughoudender en bezoek zullen ze vaak luidkeels aankondigen.


Beweging:

De Dwergschnauzer heeft enorm veel energie. Wandelingen in de vrije natuur of lekker ravotten in de tuin vinden ze heerlijk. Neem ze dus zo veel mogelijk mee naar buiten.