free web hosting | website hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Duitse Dog

Rasbeschrijving:
Duitse Doggen worden vaak Deense Doggen genoemd, maar komt zeker niet uit Denemarken. Derhalve is de naam "Deense Dog" ook feitelijk onjuist. Veel mensen kennen dit ras echter onder deze naam. Waarschijnlijk zijn de voorouders van de Duitse Dog doggen uit Voor-Indie geimporteerd, die later door de Noormannen als jachthonden werden gebruikt bij de jacht op zwijnen. In de Middeleeuwen ook gebruikt als bullebijters en lijfwachten. In de 19e eeuw kreeg men in Duitsland belangstelling voor dit ras en werden Duitse Doggen uit het Noorden en Zuid-Duitse Mastiffs gefokt tot een type zoals dat nu ongeveer bestaat. Tot 1876 kwamen twee categorieen voor, de Ulmer Dogge en de Danische Dogge. In 1876 werd besloten tot nationaal ras, de Duitse Dog.
De Duitse Dog is een uitstekende kameraad, aanhankelijk voor het gezin, moeilijk boos te krijgen en gemakkelijk in omgang met andere dieren. Helaas worden Duitse Doggen niet oud.


Kenmerken:
Algemeen: De Duitse Dog moet een opmerkelijke grootte bezitten en is zeer gespierd, krachtig maar toch sierlijk gebouwd. Hoofd en hals worden hoog gedragen. Zijn gang is lenig en vrij met vrij bewegende sprongen. Sierlijk silhouet is essentieel. Het lichaam is kort met brede en diepe borst. Ribben goed gewelfd. Benen lang met zwaar bot.
Kleur:Gestroomd: gestreept, grondkleur is de lichtste kleur geel tot het diepste oranje. Strepen zijn altijd zwart. Ogen en nagels zwart.
Geel: varierend van lichtgeel tot dieporanje met zwart masker.
Blauw: zuiver staalblauw.
Zwart: glanzend zwart
Harlekijn: zuiver witte ondergrond met bij voorkeur zwarte vlekken. Lichte ogen en roze neus zijn toegestaan maar niet gewenst.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang, met een tamelijk smalle schedel, duidelijke stop en lange brede snuit. Kaken zijn krachtig. Het hoofd ziet er van bovengezien overal even breed uit. Schedel is vlak. Wangen vertonen niet teveel zwaarte. Neusrug is breed, met geringe kam waar kraakbeen en been samenkomen. Neusgaten zijn groot, wijd open en stomp in aanzien. Lippen zijn gehoekt en vallen loodrecht naar beneden. De ogen zijn middelmatig groot, rond en donker met een levendige en verstandige uitdruking. De oren hangen. Schaargebit.
Staart: Lang, bij de wortel dik en naar het einde spits toelopend. Wanneer de hond in actie is moet hij in het verlengde van de ruglijn worden gedragen, maar mag niet over de rug worden gedragen.
Voeten: Rond, katachtig. Nagels zwart, slechts bij de harlekijn mogen de nagels lichtgekleurd zijn.
Beharing: Kort en glanzend.
Schofthoogte: Reu: tenminste 80 cm, Teef: tenminste 72 cm.


Aard:
Aanvankelijk, rustig, intelligent en verstandig, gevoelig, zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, onomkoopbaar en nieuwsgierig. Ondanks het feit dat ze niet veel blaffen, zijn met name de reuen uitstekende waakhonden. Er wordt wel gezegd dat een inbreker wel binnen kan komen, maar het huis nooit meer verlaten als een Duitse Dog de wacht houdt. Duitse Doggen zijn zoals veel andere dog-achtigen niet kleinzerig en daardoor is het heel goed mogelijk dat u een ziekte of gebrek pas in een later stadium opmerkt.

Verzorging:
De vacht van de Duitse Doggen heeft relatief weinig verzorging nodig. In de ruiperiode kunt u het beste met een rubberen borstel het dode en het losse haar verwijderen. Laat deze hond altijd op een zachte plats liggen, zodat u het ontstaan van ontspierde lig plekken voorkomt. Snelgroeiende honden als de Duitse Dog moeten met beleid worden grootgebracht. Een eerste vereiste is een zeer goede voeding. Daarnaast laat u de jonge Duitse Dog gedoseerd bewegen.Leg niet te veel druk op hond, forceer niets en vermijd vermoeidheid, want dit alles kan zich wreken op de ontwikkeling van botten, pezen en spieren. Duitse Doggen horen niet in het kennel thuis en stellen comfort zeer op de prijs.Opvoeding:
De Duitse Dog groeit in een zeer korte periode op tot een extreem grote hond. U moet de hond daarom al op zeer jonge leeftijd leren dat hij niet aan de lijn mag trekken. Voed hem met veel begrip en in een harmonieuze omgeving consequent op. Duitse Doggen zijn gevoelig voor de intonatie van hun stem en vaak is een vriendelijk verzoek dan ook om de hond te laten doen wat u wilt.

Sociale aanleg:
In de regel kunnen deze Doggen goed opschieten met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. De meeste zijn wat terughoudend ten opzichte van vreemden, maar de bekende van de familie krijgen een uitbundige begroeting.


Beweging:

Deze sterke en elegante honden hebben tamelijk veel beweging nodig.Ze zijn zeker te porren voor onaangelijnd rennen en ravotten in de vrij natuur. Wanneer de hond voldoende is uitgegroeid, kunt u overwegen de hond naast de fiets laten lopen,maar alleen als de hond goed onder appel staat. Doggen die buitenhuis voldoende beweging krijgen, zijn in huis erg rustig.