free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Dobermann

Rasbeschrijving:
Honderd jaar geleden fokte Louis Dobermann zijn ideale hond om hem te vergezellen op zijn ronden. Hij begon met de fok van scherpe pinschers. Het zou een vurige hond moeten worden met veel uithoudingsvermogen, moed en alertheid. De Duitsche Pinscher vormde de basis voor het ras. De Rottweiler en waarschijnlijk de Manchester Terrier vormen ook de voorouders van de huidige Dobermann. Na de eeuwwisseling werd geen vreemd bloed meer toegevoegd. De Dobermann is een van de beste waakhonden ter wereld. Bovendien is hij een uitstekende speurhond, waardoor het ras ook geschikt is als politiehond. Overigens mag de Dobermann niet meer worden gecoupeerd aan de oren!


Kenmerken:
Algemeen: Iets meer dan middelgrote hond. Het is een gespierde, goed gebouwde en sierlijke hond. Hij ziet er vurig uit en is door zijn bouw tot hoge snelheden in staat. Het lichaam is kort, met middelmatig brede en diepe borst. Ribben licht gewelfd. Buik licht opgetrokken. Tamelijk lange benen met sterk bot. lange en droge hals.
Kleur: Toegestaan zijn zwart, bruin of blauw met tan-aftekeningen die scherp zijn omlijnd. De aftekeningen bevinden zich boven de ogen, op de snuit, hals en voorborst, op alle benen en voeten. Witte aftekeningen zijn ongewenst.
Hoofd en schedel: Tamelijk smalle en vlakke schedel, afmetingen in verhouding tot het lichaam. Het hoofd lijkt - van opzij gezien - op een stompe kegel. Het bovenste deel van de schedel is zo vlak mogelijk zonder rimpels en met een geringe stop. Neus is zwart bij zwarte honden, donkerbruin bij de andere toegestane kleuren. De ogen zijn rond en middelmatig groot en donkerbruin van kleur met verstandige uitdrukking. Oren hangend.
Staart: Gecoupeerd tot op de eerste of tweede staartwervel. Lijkt op de voortzetting van de ruggengraat.
Voeten: Goed gebogen voorvoet, gesloten en katachtig kort.
Beharing: Kort, dicht en hard.
Schofthoogte: Reu: ongeveer 68 cm, Teef: 65 cm.


Aard:
Actief, slim, zeer vasthoudend, moedig, intelligent, goede waakhond, trouw en aanhankelijk, soms luidruchtig, groot uithoudingsvermogen Dobermanns hebben soms de neiging een ‘eenpersoonshond’ te worden.

Verzorging:
De vacht van de Dobermann heeft niet erg veel verzorging nodig. In de ruiperiode kunt u een rubberen handschoen met nopjes gebruiken om dode en losse haren te verwijderen. Houd de nagels kort en kijk het gebit zo nu dan na op aanslag of tandsteen.


Opvoeding:
Deze sterke, elegante hond moet zeer evenwichtig, consequent en in een harmonieuze omgeving opgevoed worden. Hebt u weinig ervaring met het opvoeden van honden, dan raden we u absoluut af deze hond aan te schaffen. Veel Dobermanns worden neurotisch als ze in hun jeugd verkeerd zijn begeleid (en helaas komt dat nog veel te vaak voor), met als gevolg dat ze angstig en/of bijterig worden, terwijl ze van nature een eerlijk tegen een Dobermann; hits hem niet op en laat plagen achterwege Dobermanns zijn uitermate geschikt voor de africhting, maar begin hier niet te vroeg mee en leg zeker in het begin niet te veel druk op de hond - forceer niets! Laat een Dobermann pas aan het ‘grote’ werk beginnen als hij iets ouder is.

Sociale aanleg:
Een goed opgevoede en gesocialiseerde Dobermann kan het prima vinden met honden, andere huisdieren en kinderen. Ongewenste bezoekers worden tot staan gebracht.

Beweging:
Een Dobermann laat zich niet afschepen met een dagelijks blokje om. Hij is gebouwd op snelheid en heeft een groot uithoudingsvermogen. Ga met hem zwemmen of laat hem naast de fiets lopen of rennen in de bossen. Dit ras is geschikt voor allerlei takken van hondensport.