free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Deerhound

Rasbeschrijving:
De Deerhound is een zeer oud ras, dat reeds bezongen wordt in gedichten uit de 3e eeuw. Het ras werd ontwikkeld als jager op wolven en herten. In het begin moesten de honden geheel zelfstandig jagen, later - met de komst van het vuurwapen - werd het zijn taak om het wild te achtervolgen en tot staan te brengen. In Schotland, het land van herkomst, dragen nog vele plaatsen in de bergen namen van omgekomen honden. Het is een sterk en gezond ras en is graag bij zijn baas. Hou echter rekening met zijn felheid en jachtpassie wanneer men de hond laat rennen!


Kenmerken:
Algemeen: Sierlijke en fraaie verschijning. Hij oogt sterk. Het lichaam is lang met goed gebogen lendenen. De borst is niet te breed doch diep. Benen zijn lang met zwaar bot. De hals is lang en sterk.
Kleur: Donker blauwgrijs, of donker lichtgrijs, gestroomd, geel, rossig. Witte tenen en staartpunt toegestaan maar niet gewenst.
Hoofd en schedel: Het hoofd is lang met een matig brede schedel, op zijn breedst tussen de oren. Naar de ogen toe loopt de schedel iets toe. Puntige snuit maar met rechte lippen. Hoofd is plat, schedel eerder vlak dan rond, boven de ogen iets toelopend. Geen stop. De schedel is bedekt met middellang haar, zachter dan de rest van de vacht. Flinke snor en behoorlijke baard. De ogen zijn donker en hebben een zachte uitdrukking in rust, maar een doordringende blik bij opwinding. De roze-oren zijn klein en dun.
Staart: Lang, dik bij de wortel, spits toelopend. Niet meer dan 4 cm van de grond reikend. Als de hond stilstaat is de staart licht gebogen of hangt naar beneden. In opwinding gebogen, maar nooit over de ruglijn gedragen. Goed bedekt met haar.
Voeten: Sterk, goed gesloten en compact. Nagels goed gebogen met sterke nagels.
Beharing: Hard en ruw, 7.5-10 cm lang. Op het hoofd, borst en buik veel zachter. Nooit wollig.
Schofthoogte: Reu tenminste 76 cm, Teef: tenminste 71 cm.
Karakter:
Onder zijn ruwe vacht straalt deze Deerhound elegantie, moed en waardigheid uit. Momenteel worden de Deerhounden vooral als gezinshond gebruikt en soms nog voor jachtwedstrijden. Hij is een fijne kameraad in huis. Hij wordt nooit agressief en is zeer geduldig, hetgeen de omgang met kinderen gemakkelijk tot zelfs probleemloos maakt. Hij is rustig en sociaal van aard en geraakt erg gehecht aan het gezin. Hoewel hij binnenshuis soms erg stil is mag dit bepaald geen luie hond worden genoemd. Hij is heel levenslustig en kan erg vrolijk en speels uit de hoek komen. Wat betreft de opvoeding vormen er zich geen problemen. De band tussen hond en baas moet liefdevol en met respect verlopen en men zal dan een hond krijgen die erg gehoorzaam is.


Verzorging:
De Schotse Deerhound heeft een ruige vacht die minstens één maal in de week flink moet worden geborsteld. Ga met de hond ook een tweetal keer per jaar naar het trimsalon. Controleer ook de ogen en de oren regelmatig,ontstekingen moet immers voorkomen worden.Gebruik:
Was oorspronkelijk een jachthond, nu vooral gezinshond.


Activiteit:
De Deerhound heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig