free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Dalmatische Hond

Rasbeschrijving:
De Dalmatische Hond is in Engeland ontstaan, maar waarschijnlijk is dit ras eerst in Zuid-Azie ontstaan. In de 18e eeuw begeleidde het ras vaak koetsen en had als taak de rijtuigen te beschermen tegen rovers. Deze taak verloor het ras al gauw en spoedig was het dier slechts decoratie. Het is een fijne hond gebleven, vrolijk van aard, aanhankelijk en geen vechter. De Dalmatische Hond leeft vaak lang en is levendig. Controleer altijd voordat u een puppy aanschaft of het dier niet doof is, want sommige Dalmatische Honden worden doof geboren. Het is erg moeilijk om een pup zonder meer op doofheid te testen. De veiligste manier is een pup aanschaffen via de rasvereniging, zij bemiddelen alleen pups die op een leeftijd van 6 tot 8 weken gehoorgetest zijn. Kortharige honden hebben niet veel vachtverzorging nodig maar Dalmatiers verliezen wel het hele jaar door veel korte witte haartjes. Dit is iets waar u terdege rekening mee moet houden!


Kenmerken:
Algemeen: De Dalmatische Hond is een krachtige en symmetrisch gebouwde hond. Het is een gespierd dier met goede houding, zonder grofheid of plompheid. De borst is niet te breed, maar diep. Ribben goed gewelfd. Rechte en sterke rug. Geen opgetrokken buik. Tamelijk lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Wit met ronde losstaande zwarte of leverkleurige vlekken. De vlekken lopen bij voorkeur niet in elkaar over en moeten scherp begrensd zijn. De diameter van de vlekken varieert tussen de gulden en een kwartje, op de benen zijn de vlekken kleiner dan op het lichaam. Gelijkmatig over het lichaam verdeeld.
Hoofd en schedel: Hoofd is behoorlijk lang, tamelijk brede en vlakke schedel, lange krachtige snuit met matige stop. Ogen zijn bij zwartgevlekte dieren donker van kleur, bij levergevlekte dieren barnsteenkleurig. Oren zijn middelmatig groot en hangend.
Staart: Lang, ongeveer tot aan de sprong reikend. Sterk aan de basis en naar de punt toe geleidelijk toelopend. Niet te hoog aangezet. Nooit krullend gedragen.
Voeten: Rond, compact met goed gebogen tenen en stevig voetzolen.
Beharing: Kort, hard en glanzend.
Schofthoogte: Reu: 55 - 61 cm, Teef: 50 - 58 cm.


Aard:
Opgewekt, vriendelijk, aanhankelijk, groot aanpassingsvermogen, intelligent, waaks, nieuwsgierig, evenwichtig en sociaal.


Verzorging:
De Dalmatiër verliest relatief veel haar in huis. Met een rubberen handschoen is het mogelijk in de ruiperiode de losse haren te verwijderen.Opvoeding:
Deze hond is absoluut geen moeilijke leerling. Als u hem uitbundig beloont wanneer hij iets goed heeft gedaan, zal hij al snel begrijpen wat u bedoelt. De Dalmatiër kan zich Oost –Indisch doof houden als u hem iets beveelt waar hij geen zin in heeft. Houd in een dergelijk geval voet bij stuk en laat u niet vermurwen.


Sociale aanleg:
Voor kinderen zijn deze honden prima speelkameraadjes, al kunnen ze soms wat te onstuimig zijn in gezelschap van kleine kinderen. Ook met honden en andere huisdieren hebben ze normaal gesproken geen enkel probleem. Afhankelijk van het individuele karakter van de hond treedt hij waaks of eerder wat laconiek op bij vreemd bezoek.


Beweging:

De Dalmatiër past zich aan uw gezinssituatie aan, maar u doet hem zeker te kort als u met hem driemaal daags een ommetje maakt. Lopen naast de fiets, zwemmen, spelen en los rennen door de bossen of op de heide doen hem goed. Vermijd al te zware belasting tot de hond volledig is uitgegroeid.