free web hosting | free hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Chihuahua

Rasbeschrijving:
De Chihuahua is vernoemd naar de gelijknamige staat in Mexico. Men heeft ooit vermoedt dat dit ras de heilige hond was van de Inca's. Men spreekt echter ook over een in het wild levende hond die door de Indianen is gevangen en tam gemaakt. Hoe het ook zij, het is een aantrekkelijk hondje met een eigen karakter. Het ras heeft een redelijk grote jachtpassie. Er bestaat een langharige- en een kortharige variant.


Kenmerken:
Algemeen: De Chihuahua oogt alert en snel en is zeer geinteresseerd in zijn omgeving. Hij is sierlijk gebouwd en gedrongen. Het lichaam is iets gestrekt, met diepe borst en goede ribwelfing. De buik is opgetrokken. De benen zijn middelmatig lang met goed bot. Hals middelmatig lang en rond.
Kleur: Alle kleuren en schakeringen zijn toegestaan.
Hoofd en schedel: Het hoofd is rond met brede, bolle schedel. De schedel moet "appelvormig" aandoen. De wangen zijn schuin. De snuit is kort en puntig en heeft een diepe stop. De ogen zijn groot en zwart of bruin. De oren zijn groot en staand. Ondervoorbijten toegestaan.
Staart: Tamelijk lang, over de rug of langs de flank gedragen. Bij voorkeur zwaar behaard.
Voeten: Klein, goed gescheiden tenen. Fijne middenhand. Het voetje oogt sierlijk.
Beharing: Kortharige: Kort dicht en glanzend. Langharige: Lang, gegolfd met bevedering, op het hoofd korter. De staart is goed bevederd, de beharing vormt een broek aan de achterhand en een kraag rond de hals.
Gewicht: 0.9 - 2.7 kg.


Aard:
Eigenzinnig, intelligent, moedig (soms overmoedig), gevoelig en speels. Chihuahua’s hechten zich in het algemeen erg aan bepaalde personen.

Verzorging:
De langharige hondjes moeten gewoon gekamd en geborsteld worden, terwijl de kortharige hondjes zo nu en dan eens met een rubberen borsteltje geborsteld moeten worden. Druppel de ogen regelmatig om traanstrepen te voorkomen. Kijk ook eens regelmatig de tandjes na op tandsteen, waarbij u de jonge diertjes in de gaten moet houden bij het tanden wisselen of alles volgens plan loopt. Houd de nageltjes kort.Opvoeding:
Omdat dit kleine hondje weinig of geen schade aanricht, wordt hij over het algemeen niet of bijna niet opgevoed. Dit is jammer, want een Chihuahua is een leergierige leerling.

Sociale aanleg:
Chihuahua’s zijn sociale dieren en samenleven met honden en katten verloopt in de regel dan ook probleemloos. Vergeet niet dat een Chihuahua zo klein is dat hij gemakkelijk door grote honden onder de voet kan worden gelopen. Dit ras is niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen die het hondje als speelgoed zien.


Beweging:

Omdat Chihuahua’s zo klein zijn, krijgen ze in principe binnenshuis voldoende beweging. Als u ze dit aanleert, kunnen ze hun behoefte op de kattenbak doen. Het ras is bevattelijk voor kou, nattigheid en tocht, en bij regenachtig weer is een jasje geen overbodige luxe.

Bijzonderheden:
De Chihuahua is een prima keus voor mensen die niet zo veel ruimte in huis hebben. U kunt het hondje overal mee naartoe nemen en de voeding zal beslist geen grote aanslag plegen op uw budget. Het is jammer dat het beestje nog maar al te vaak als een speelgoedje wordt gezien. Probeer niet te vergeten dat het diertje ondanks zijn formaat toch een echte hond is met hondse behoefte.