free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Cavalier King Charles Spaniel

Rasbeschrijving:
De naam King Charles Spaniel herinnert aan het feit dat Koning Karel II van Engeland vrijwel altijd omgeven was door meer van deze spaniels. De Cavalier King Charles stierf bijna uit in de tijd van Victoria en Edward, toen men plattere hoofden mooier vond. Met de Pekingees, de Japanse Spaniel en de Mopshond kreeg men een voorliefde voor brede hoofden en zeer platte neuzen en werd de King Charles ontwikkeld. In 1923 had de King Charles bijna het huidige Cavalier type vervangen. Naderhand vond men het platte hoofd van de King Charles toch niet zo heel mooi en fokten een aantal fokkers het hoofd weer terug tot normale proporties en ontstond de huidige Cavalier King Charles Spaniel. In 1926 werd zelfs een prijs uitgeloofd voor de fokker die het beste het oude type, met het wat langere en minder stompe hoofd wist te fokken, uitgeloofd door Mr Roswell Eldridge, die deze prijs beschikbaar stelde voor de beste honden op de Crufts, de grootste hondenshow ter wereld die in Engeland wordt gehouden. De naam Cavalier werd pas in 1928 toegevoegd toen het ras verder werd ontwikkeld. Pas in 1948 werd dit ras door de Britse Kenel Club erkend als apart ras, naast de King Charles Spaniel. Niet alleen werd het ras pas laat in Engeland erkend, pas in 1952 werden de eerste Cavaliers naar de VS gestuurd door Lady Forwood. Het is des te opvallender dat ondanks de korte geschiedenis als erkend ras, de Cavalier de populairste "toy-dog" is in Engeland! De King Charles Spaniel en de Cavalier King Charles zijn te onderscheiden door de vorm van het hoofd en de grootte van de hond. De King Charles heeft een veel vlakkere en stompere kop dan de Cavalier King Charles. Dit is een aangenaam ras en zeer geschikt als gezelschapsdier. De vacht en ogen moeten echter elke dag verzorgd worden!


Kenmerken:
Algemeen: De Cavalier King Charles Spaniel is een levendige en alerte hond en vrij in zijn bewegingen. Het lichaam heeft een rechte rug, matig brede en voldoende diepe borst en goed gewelfde ribben. De voorbenen staan goed recht onder het lichaam met gemiddeld bone. De schouders zijn matig gehoekt. De achterbenen zijn middelmatig bespierd en goe dgehoekt. De hond moet goed gelijkmatig op alle vier benen staan. Tamelijk korte hals, goed genoeg bespierd om een lichte boog te vormen ten opzichte van de borst. De hals loopt mooi over in de schouderpartij.
Kleur: Er zijn vier kleuren toegestaan: Zwart met bruin (ravezwart met bruine aftekeningen), driekleur (zwart-wit met bruine aftekeningen), Blenheim (goed verdeelde bruine aftekeningen op parelwitte ondergrond met tussen de oren een ruitvormige aftekening, de "spot"). Ruby: geheel dieprood van kleur.
Hoofd en schedel: Het hoofd is tussen de oren bijna vlak, niet gewelfd. Vlakke stop. Lengte van de basis van de stop tot aan de neuspunt circa 4 cm. Neusgaten goed ontwikkeld en zwart. Snuit toelopend. Kaken worden bedekt door de lippen. Gezicht onder de ogen gevuld, zodat geen ingevallen wangen ontstaan. Juist deze opvulling onder de ogen geeft de Cavalier zijn karakteristieke uistraling, en de vriendelijke en lieve uitdrukking. Voorsnuit breed en in harmonie met de grootte van de schedel. Ogen zijn groot, donker en staan ver uit elkaar geplaatst. De oren zijn hoog aangezet, lang en hangen vlak. Schaargebit.
Staart: Inkorten van de staart - tot maximaal tweederde - is niet verplicht. De staartlengte van de staart moet in harmonie zijn met de grootte van het lichaam.
Voeten: Compact, met goed ontwikkelde eeltkussens en bevedering.
Beharing: Lang, zijdeachtig, glad of licht golvend, kort op het hoofd, goede bevedering.
Gewicht: 7,5 en 11 kg .


Aard:
Opgewekt, innemend, intelligent, gezellig, gehoorzaam, zachtaardig, lief en actief, groot aanpassingsvermogen.

Verzorging:
De vacht zal met name op de borst, op de oren en tussen de poten regelmatig uitgekamd moeten worden. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de oren geen vuil en losse haren bevatten.Opvoeding:
Omdat het hondje graag iets wilt leren en intelligent genoeg is om snel door te hebben wat er van hem verlangt wordt, hoeft u tijdens de opvoeding geen grote problemen te verwachten.

Sociale aanleg:
De Cavalier is een ongecompliceerde huisgenoot die probleemloos samenleeft met soortgenoten en kinderen en andere huisdieren.

Beweging:
De Cavalier King Charles Spaniël past zich qua beweging aan aan uw situatie.