free web hosting | website hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Cairn Terrier

Rasbeschrijving:
Het ras komt uit de Schotse Hooglanden. Cairn Terriers werden gefokt voor de jacht op otters, vossen en dassen. "Cairns" zijn stapels stenen in de rotsen waarin terriers wegvluchtend wild moesten volgen. Het is een aanhankelijk en moedig hondje met weersbestendige vacht. Het is zelden weerspannig en vormt een ideale gezinshond.


Kenmerken:
Algemeen: Actief, moedig, sterk en ruigharig van uiterlijk. Stevig en compact gebouwd. Staat goed op de voorbenen, sterke achterhand, diepe borstkas. Vrije beweging. Belangrijk kenmerk is het vosachtige uiterlijk. Het lichaam is compact met sterke, middelmatig lange rug. Borst is diep. Benen tamelijk kort met zwaar bot. Niet te korte hals.
Kleur: Rood, zandkleurig, grijs gestroomd. Donkere oren en snuit zijn kenmerkend.
Hoofd en schedel: Het hoofd is breed in verhouding tot de grootte. Stop is duidelijk aangegeven. Snuit is niet al te lang. Kaken zijn sterk en niet te zwaar. Het haar op het voorhoofd is weelderig. Boven- of onderbijten niet toegestaan. Diepliggende, matig grote ogen, donker hazelnootkleurig. De oren zijn klein en puntig (prikoren).
Staart: Kort, goed van haar voorzien maar niet bevederd. Vrolijk gedragen, maar niet over de rug.
Voeten: Voor iets groter dan achter, draaien iets naar buiten.
Beharing: Overvloedig, hard bovenhaar en kort, dicht zacht onderhaar.
Schofthoogte: Reu en Teef: 28-30 cm.Karakter:
De Cairn Terriër is een geliefde gezelschapshond geworden. Dit vrolijk baasje bruist van energie en heeft een moedig karakter. Hij is erg graag bij ´zijn´ baas en dat kan soms op jaloezie uitdraaien. Hij houdt steeds contact met degenen waar hij van houdt. Terriërs reageren algemeen hevig op kinderen en worden af en toe zelfs bijterig. Deze Cairn Terriër kan juist goed met kinderen overweg. Ze verdragen veel van hen en hij is een echte speelkameraad. Toch is socialisatie van kleinsafaan belangrijk zoals bij elk ander ras. Deze hond is erg zelfbewust en heeft het eigenwijs karakter dat typisch is voor de Terriërs. Het is een echte held in het uitvinden en uitsteken van kattekwaad. Hij is immers erg nieuwsgierig en slim. Zeer belangrijk is daarbij de opvoeding, die kordaat maar met veel liefde moet gebeuren. Ze zijn erg gehoorzaam maar ze moeten er zin in hebben. De Cairn Terriër kan vaak de gezonde leeftijd van 14 jaar behalen.


Verzorging:
De Cairn Terriër heeft een dichte warrige vacht die regelmatig op de aanwezigheid van parasieten moet gecontroleerd worden. De vacht wordt makkelijk verzorgd met af en toe een borstelbeurt en een drietal keer per jaar een trimbeurt. Oren, ogen en tevens ook de nagels moeten goed onderhouden worden, d.w.z. zuiver gemaakt en geknipt indien nodig.Opvoeding:
Cairnterriërs hebben een liefdevolle, doch heel consequente opvoeding nodig. Puppystreken kunnen best grappig zijn, maar wat je je pup niet verbiedt zal je hond blijven doen als hij volwassen is. Houdt er ook rekening mee dat Cairns 'aardhonden' zijn, graven is hun langste leven. Geef ze dus een plaatsje in de tuin waar het mag, of verbied het onmiddellijk. Doordat de Cairn zo intelligent en leergierig is kan hij best uitmuntende resultaten behalen op een cursus gehoorzaamheid, zijn eigenzinnige aard echter leidt soms tot het tegendeel. Eis dus steeds dat hij een bevel dat hij kent onmiddellijk en correct uitvoert.

Sociale aanleg:
Cairns zijn zeer toegewijd aan hun baas en zijn gezin en, aangezien ze wel tegen een stootje kunnen, een echt speelmakkertje voor de kinderen. Als ze van jongs af aan geleerd hebben met katten of andere huisdieren om te gaan geeft dit geen problemen. Ook met andere honden kunnen ze goed overweg, alhoewel sommige dominante Cairns op hun strepen willen staan. Ze zijn alert en waaks tegenover vreemden, maar niet agressief.


Beweging:
Het woord 'kernernergie' is zeker van toepassing op deze honden! Ze moeten geestelijk en lichamelijk kunnen 'stoom af laten'. Zorg er voor dat ze de ruimte hebben om lekker te rennen en spelen. Een dagelijkse wandeling is zeker geen overbodige luxe. Let er wel op dat u ze al vroeg leert terug te komen op bevel, want in bos of veld zou hun jachtinstinct ervoor kunnen zorgen dat ze er vandoor gaan.