free web hosting | free website | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Briard

Rasbeschrijving:
De Briard is een zeer oud ras dat waarschijnlijk al in de 14e eeuw gefokt werd. Het is een van de vier Franse herdershonden. In 1371 zou een edelman, Aubry de Montdidier, een dergelijke hond hebben gehad die de moordenaar van zijn baas opspoorde. De naam zou een verbastering zijn van Chien d'Aubry en via Chien de Brie tot Briard worden. Het ras zou afstammen van de Barbet en de Beauceron. Men vindt hem vooral in het Noorden van Frankrijk. De Briard doet daar vaak dienst als hoeder bij de kudde.


Kenmerken:
Algemeen: De hond heeft een stoer uiterlijk, lenig en gespierd, harmonisch gebouwd. Het lichaam is breed met een diepe borst. Rug is recht. Buik niet opgetrokken. Tamelijk lange benen, zwaar van bot. Achterbenen hebben een dubbele Hubertusklauw. Vrij lange hals.
Kleur: Behalve wit alle kleuren, mits eenkleurig. Bij voorkeur donkere kleuren.
Hoofd en schedel: Niet te breed hoofd en voldoende lang. Duidelijke stop, halverwege de lengte van het hoofd. Het hoofd is bedekt met beharing die een snor, baard en wenkbrauwen vormt. Zwarte neus. Vrij grote ogen en donker, met schrandere uitdrukking. Oren kort en niet te vlak hangend. Schaargebit.
Staart: Middelmatig lang, met een haak aan het einde. De staart is goed bedekt met haar. Laag gedragen en minstens reikend tot aan de sprong.
Voeten: Tussen katte- en hazevoeten in.
Beharing: Lang, droog en niet glad aanliggend, ruig aanvoelend.
Schofthoogte: Reu: 58 - 68 cm, Teef: 55 - 65 cm.


Aard:
Intelligent en werkwillig, gehard, moedig, waaks, trouw, tikje dominant en absoluut ongeschikt voor het leven in een kennel. De Briard heeft geen gevoel voor humor, dus kunt u hem maar beter niet plagen.

Verzorging:
De Briard moet eens per week grondig gekamd en geborsteld worden. De gehoorgang moet vrijgehouden worden en dat betekent dat u het teveel aan haar daar moet weghalen. Het teveel aan haar dat tussen de voetzolen uitgroeit, kunt u weg knippen.Opvoeding:
De opvoeding moet consequent, met veel geduld en liefde, maar ook met strakke hand gebeuren. Een harde, onrechtvaardige opvoeding heeft het zelfde effect als helemaal geen opvoeding of een slechte. De hond kan er teruggetrokken of zelfs agressief van worden. In huis tussen de gezinsleden voelen deze honden zich het beste op hun plaats.

Sociale aanleg:
Bij de juiste baas ontplooit de Briard zich als een fijne gezinshond die goed kan samenleven met andere huisdieren. Soms stellen ze zich wat dominant op ten opzichte van andere honden. Vreemden worden argwanend en gadegeslagen.

Beweging:
Dit hondenras heeft redelijk wat beweging nodig. U kunt met uw Briard de vrije natuur in trekken, maar zwemmen en lopen naast de fiets zijn ook prima manieren van lichaamsbeweging. De Briards lenen zich uitstekend voor africhting.