free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Bouvier

Rasbeschrijving:
De Bouvier heeft niet zo'n erg lange geschiedenis. Pas rond 1900 kwam het ras enigszins in de belangstelling. Veel verschillende hondenrassen hebben bijgedragen tot de totstandkoming van het ras. Onder andere de rekel, dogachtigen, ruwharige jachthonden, krulharige waterhond en de Briard en Picard hebben invloed gehad op de ontwikkeling van de Bouvier. In 1903 trof prof. Reul een hond aan die volgens hem bij benadering het goede type had. Met deze hond ("Tom") begon de ontwikkeling tot de Bouvier als ras. Pas in 1912 werd de rasstandaard opgesteld. De Bouvier werd ontwikkeld met het doel te komen tot een veelzijdige hond, geschikt voor veedrijven, bewaking en verdediging. Tevens moest het ras bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. De huidige Bouvier is een veelzijdige hond gebleven die een sterke bewakingsdrift heeft gehouden.
De Bouvier is geen snelle leerling, maar wat hij heeft geleerd vergeet hij niet snel. Een goede en consequente hand is een vereiste bij dit ras!


Kenmerken:
Algemeen: De Bouvier is een gedrongen en gespierde verschijning. Hij ziet er stoer uit, maar ook lenig, gespierd en harmonieus. Het is over het algemeen een vrolijke en levendige hond. Het lichaam is kort en diep, rechte rug zonder opgetrokken buik. De benen zijn middelmatig lang met zwaar bone. De hals is niet te kort en zonder keelhuid.
Kleur: Van vaalgeel tot zwart, grijs, gestroomd.
Hoofd en schedel: Tamelijk brede en vlakke schedel, geringe stop en korte brede snuit. Het hoofd oogt in verhouding tot de grootte van de hond groot. De vlakke schedel is iets breder dan lang. Neusgaten zijn wijd, wangen vlak en droog. Donkere en ovale ogen. Schaargebit.
Staart: Tot ongeveer 10 cm gecoupeerd.
Voeten: Rond, kort en compact. Nagels zwart en sterk. Sterke voetzolen.
Beharing: Ruig en warrelig, ongeveer 6 cm lang. Op het hoofd korter. De beharing vormt op het hoofd een snor en baard .
Schofthoogte: Reu: 65 cm, Teef: 62 cm.


Aard:
Zeer trouw en gehecht aan zijn baas en diens gezin, waaks, moedig, gehard, evenwichtig, intelligent, werkt graag, verstandig.

Verzorging:
Uw Bouvier moet minimaal drie keer per jaar getrimd worden. Houd tussen de trimbeurten door de vrij en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. Het haar aan de voeten mag niet te lang zijn; knip het rondom weg, zodat de hond mooie, ronde voetjes krijgt. Een goed verzorgde Bouvier verliest in huis maar weinig haar.


Opvoeding:
U moet een Bouvier op een evenwichtige en consequente manier opvoeden, waarbij u de hond zonder al te hard op te treden duidelijk maakt dat u te allen tijde de baas bent en blijft. Dit ras is intelligent en prikt relatief snel commando's op, al leert de hond niet zo snel als bijvoorbeeld de Duitse Herder.Wanneer Bouviers eenmaal iets geleerd hebben, blijven ze dit hun hele leven onthouden.

Sociale aanleg:
Bouviers zijn over het algemeen sociale honden, en als op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd zijn met katten, zal de omgang met andere huisdieren en soortgenoten geen problemen geven. Kinderen en Bouviers vormen over het algemeen een goede combinatie, terwijl vreemden daarentegen enigszins argwanend tegemoet worden getreden. De Bouvier is er in eerste instantie voor zijn gezin, zijn trouw wordt wereldwijd geroemd.

Beweging:
Een Bouvier een gemiddelde behoefte aan lichaamsbeweging. Neem hem regelmatig mee op lange wandelingen en ook het lopen naast de fiets in een goede vorm van lichaamsbeweging. In de groeifase doet u er verstandig aan de hond gedoseerd te laten bewegen en hem niet te veel te belasten. Hij heeft in deze periode al zijn energie nodig om een sterk gestel op te bouwen.