free web hosting | website hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Border Collie

Rasbeschrijving:
De Border Collie is een eersteklas werkhond, befaamd voor het hoeden van vee en drijven van schapen. De huidige Border Collie stamt af van de collies van de Lowland- en de Bordergraafschappen van Engeland en Schotland. Doordat het ras van diverse herdershonden afstamt, bestaat een grote variatie in type. Pas in juli 1976 werd de standaard voor het ras opgesteld en door de FCI goedgekeurd. De Border Collie is uitstekend te trainen en heeft ook daadwerkelijk deze "mentale training" nodig. Border Collies zijn niet geschikt om puur als huishond te houden wanneer men geen tijd en/of ervaring heeft om het dier zowel lichamelijk als mentaal te trainen.


Kenmerken:
Algemeen: Border Collies moeten harmonieus gebouwd zijn. Het silhouet moet sierlijk zijn echter zonder fijnheid. Het moet tonen dat het gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De Border Collie dient uithoudingvermogen te hebben, snel en schrander. Het lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben. Diepe en tamelijk brede borstkas. Brede en sterke rug en goed gespierde en licht gebogen lendenen. Achterhand breed en gespierd, waarbij het kruis vloeiend verloopt richting staartwortel. Krachtige sprongen, tamelijk laag geplaatst.Krachtige hals, iets breder wordend naar de schouders toe.
Kleur: Een verscheidenheid aan kleuren is toegestaan, echter wit mag niet overheersend zijn.
Hoofd en schedel: De schedel is breed zonder achterhoofdsknobbel. Wangen niet vol of rond. De neus wordt smaller naar de neus toe en is krachtig. Schedel en neus zijn ongeveer even lang. Neus is zwart met goed ontwikkelde neusgaten. Duidelijke stop. Ogen zijn ovaal en staan ver uit elkaar en hebben een verstandige en zachte uitdrukking. De oren zijn middelmatig dik en groot, tamelijk ver uitelkaar geplaatst, half opgericht gedragen en zeer beweeglijk. De binnenkant van het oor is goed behaard. Schaargebit, waarbij de tanden recht in de kaak geplaatst moeten zijn.
Staart: Staart is matig lang en reikt minstens tot het hakgewricht (sprong). Laag aangezet en bevederd. Punt wijst omhoog. De staart wordt niet over de rug gedragen.
Voeten: Ovaal met dikke voetzolen. De voetzolen moeten onverslijtbaar zijn. Nagels kort en sterk.
Beharing: Lang, halflang of kort en weersbestendig
Schofthoogte: Reu: circa 53 cm, Teef: iets kleiner.


Aard:
Zeer werkwillig, slim, intelligent, snelle leerling, beweeglijk, waaks, zeer gehecht aan zijn baas en diens gezin, hard voor zichzelf en zeer moedig.

Verzorging:
De vacht van de Border Collie heeft relatief weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt houdt de vacht in goede conditie.Opvoeding:
De Border Collie staat wereldwijd bekend om zijn enorme intelligentie en ‘will-to-please’. Ze pikken erg snel nieuwe commando’s op en verreweg de meeste Border Collies hebben een natuurlijke aanleg voor het drijven van vee.

Sociale aanleg:
Als een Border Collie voldoende beweging krijgt en voldoende bezigheden heeft, gaat hij in het algemeen goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Bij gebrek aan werk zal een Border Collie zichzelf een taak toebedelen en bijvoorbeeld uw kinderen bijeen gaan ‘drijven’.Beweging:
Een Border Collie die niets te doen heeft, wordt een buitengewoon lastig en soms zelfs agressieve hond. Met voldoende lichaamsbeweging bent u er nog niet met dit ras. De hond moet en wil werken en zijn lichaam en geest moeten ‘gevoed’ worden met een of meerdere taken. Het is dan ook niet toevallig dat we de Border Collie op wedstrijdniveau steeds in de hoogste regionen tegenkomen als het gaat om behendigheid, obedience, fly-ball, het drijven van schapen, enzovoort. Het zijn perfectionisten met een constante ’will to please’. Kortom, dit ras leeft ervoor om voor u te werken, elke dag opnieuw.

Bijzonderheden:
Dit ras kan uitstekend in een kennel gehouden worden, maar dan moet de hond wel zijn dagelijkse bezigheden houden en veelvuldig contact hebben met zijn baas. Voor mensen die wat willen bereiken in de hondensport is de Border Collie een geschenk uit de hemel,maar ook agrariërs die deze honden hun oorspronkelijke werk kunnen laten doen, zullen niet teleurgesteld worden. Als huishond waar zo nu en dan iets mee gedaan wordt, is de Border Collie ongeschikt.