free web hosting | free hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Bolognezer

Rasbeschrijving:
De Bolognezer is ook een hondje uit de Bichon-groep. Hij is intelligent en trouw aan zijn familie (gezin). Hij is vrolijk en speels (vermaakt zichzelf met een knuffelbeest of iets dergelijks) en is waakzaam. De Bolognezer kan met de meeste honden overweg behalve met sommige Terriersoorten, daar deze nogal fel kunnen zijn. Hij gaat goed om met andere huisdieren en met kinderen. Hij stelt erg veel aandacht op prijs en somige van hen kunnen moeilijk alleen thuis worden gelaten. Ten opzichte van vreemden neemt de Bolognezer een afwachtende houding aan. De vacht is altijd wit, lang, zeer dicht wat uitstaand vlokkig en in lokken liggend. De verzorging van een Bolognezer is intensief. Iedere dag dient de snel klittende vacht uitgekamd te worden. Vooral de buik, achter de oren en tussen de poten. Daarnaast zal de Bolognezer regelmatig in bad moeten om hem stralend wit te houden. De gehoorgang moet vrij worden gehouden van los haar en vuil. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wordt weggeknipt als dat nodig is. Er komt wel bruine uitvloeing van de ogen voor, dit is géén Entropion (naar binnen groeien van de oogharen) maar een kwestie van vachtharen die bij sommigen wat fijn en springerig zijn en dan terugkrullen in het oog. De behandeling is de bruine haren afknippen en bijhouden. De bruine vlekken kan men schoonmaken door gebruik van traansmeer-remover en daarna droogwrijven. De opvoeding verloopt over het algemeen probleemloos. Het zijn hondjes die gemakkelijk leren, en daarnaast graag iets voor de baas doen. De schouderhoogte ligt ongeveer tussen de 25 en 30 cm en het gewicht tussen de 2,5 en 4 kg. Hij heeft zwart pigment. Hij draagt de staart in een mooie boog over de rug. De bouw is zg. vierkant (d.w.z. lengte en hoogte evenredig). De Bolognezer is tevreden met een gemiddelde lichaamsbeweging, maar ook deinst hij niet terug voor een urenlange wandeling.


Kenmerken:
Algemeen: De Bolognezer heeft een kort en laag gesteld lichaam. De bouw is zg. vierkant (d.w.z. lengte en hoogte evenredig). De rug is recht en sterk. De borst is qua breedte en diepte goed ontwikkeld. Gewelfde ribben. De benen zijn kort en recht. De hals is lang.
Kleur:
Zuiver wit, waarbij enige lichtgele aftekeningen zijn toegestaan.
Hoofd en schedel:
Licht gewelfde en tamelijk lange schedel en relatief korte en krachtige neus. De schedel lijkt breder door de orenaanzet. Duidelijke stop. Zwarte neus. De ogen zijn rond en groot. De oren zijn hoog aangezet, worden half opgericht gedragen en zijn rijk behaard. Schaargebit. Hij heeft zwart pigment.
Staart:
Hij draagt de staart in een mooie boog over de rug.
Voeten:
Rond en bedekt met fijn haar.
Beharing:
De vacht is altijd wit, lang, zeer dicht wat uitstaand vlokkig en in lokken liggend. De vacht mag niet wollig worden en vormt bij voorkeur plokken of golven. Op de snuit is de beharing korter. Het haar moet het gehele lichaam gelijkmatig bedekken.
Schofthoogte:
Ligt ongeveer tussen de 25 en 30 cm en het gewicht tussen de 2,5 en 4 kg.


Aard:
Het karakter van de Bolognezer is zeer aanhankelijk, vriendelijk, rustig, sociaal, trouw en levendig. Het is een echt familiehondje, klein van formaat maar met een groots karakter. Hij houdt van een flinke wandeling, vermaakt zich dan met takjes in de lucht gooien, soms apporteren of spelen met andere honden, maar hij verliest de baas nooit uit het oog. Schiet de wandeling er soms bij in dan wordt hij niet ongedurig. Als hij bij de baas is of in het gezin kan zijn, dan is hij in zijn element. Niets ontgaat hem en met zijn mooie donkerbruine oogjes houdt hij alles nauwlettend in de gaten. Hij is dol op kinderen. De Bolognezer is waaks, dat wil zeggen dat hij waarschuwend blaft als iemand het huis binnenkomt, daarna is hij stil. Hij is dus absoluut geen doorblaffer.


Verzorging:
De vacht van de Bolognezer is spierwit en vuilafstotend. Als pup willen ze nog weleens lemonachtige vlekken hebben aan de oren of op de vacht, maar dit verdwijnt bij het ouder worden. De vacht bestaat uit strengen die aan een kurketrekker doen denken. Hij ziet er dan ook enigszins rommelig uit. Eens in de week goed doorkammen met een grove kam is voldoende. Eventuele lossen haren worden er zodoende uitgekamd. Je zult dus van de Bolognezer, mits hij gekamd wordt, geen haren vinden. Dit geeft hem dan ook de benaming: een niet-verharend hondje. Ondanks de spierwitte vacht van de Bolognezer moet een eigenaar hem het hondenleven gunnen dat hij verdient, hem lekker laten rennen en genieten van het leven. Wanneer hij droog is, de kam door de vacht halen en hij ziet er weer prima uit.


Opvoeding:
De opvoeding van de Bolognezer is niet intensief. Hij is intelligent en gemakkelijk af te richten, omdat hij zeer op de baas gericht is. Er zijn hondjes waarmee behendigheidstraining wordt gedaan en flyball. Kortom, een hondje met vele mogelijkheden, een hondje om van te houden

Activiteit:
Hij is vrolijk en speels (vermaakt zichzelf met een knuffelbeest of iets dergelijks) en is waakzaam. Hij stelt erg veel aandacht op prijs en somige van hen kunnen moeilijk alleen thuis worden gelaten. De Bolognezer is tevreden met een gemiddelde lichaamsbeweging, maar ook deinst hij niet terug voor een urenlange wandeling.