free web hosting | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Berner Sennenhond

Rasbeschrijving:
De Berner Sennenhond is de bekendste van de vier Zwitserse Berghonden (Appenzeller, Entlebucher, Grote Zwitserse zijn de andere rassen). De hond werd gebruikt voor het hoeden van vee en als trekhond. De rassen zijn genoemd naar de streek waar ze voorkwamen ("Sennen" = boerderij of sennenhut). Er wordt gedacht dat ook dit ras Molosserbloed in zich draagt. De St-Bernhard, Rottweiler en New Foundlander zijn verwant aan dit ras. De Berner Sennenhond is gemakkelijk in omgang en gemakkelijk af te richten. Het ras is schitterend om te zien.


Kenmerken:
Algemeen: Sterke, actieve werkhond. Stevig geraamtet. Lichaam eerder kort dan lang, met diepe, brede borst en goed gewelfde ribben. Middelmatig lange benen met zwaar bot. Tamelijk korte hals.
Kleur: Zwart met warm roodachtig bruine aftekeningen aan wangen, boven de ogen en aan de vier benen. Witte bles, voeten en staartpunt. Wit borstkruis.
Hoofd en schedel: Krachtig hoofd met vlakke schedel en licht ontwikkelde voorhoofdsgroef. Duidelijke stop. Snuit matig lang, recht en krachtig. Lippen weinig ontwikkeld.
Staart: Lang, volbehaard en tot juist onder de sprongen reikend. Mag bij alerte hond vrolijk gedragen worden, echter nooit gekruld over de rug.
Voeten: Rond, kort en gesloten.
Beharing: Lang, zacht en recht of licht gegolfd.
Schofthoogte: Reu: ongeveer 65 cm, Teef: ongeveer 60 cm.


Aard:
Evenwichtig, waaks, vriendelijk, onomkoopbaar, zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, attent, rustig, intelligent, blaft weinig.

Verzorging:
Met name op plaatsen waar de vacht gemakkelijk klit (broek,kraag,oksels,achter de oren) moet er wekelijks goed geborsteld en gekamd worden. Mocht het nodig zijn, dan knipt u het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.Opvoeding:
De Berner Sennenhond moet op een evenwichtige, consequente en zeer zeker liefdevolle manier worden grootgebracht. Hij is een snelle en leergierige leerling die erg gevoelig is voor de stem van zijn baas. Laat een opgroeiende hond nooit trappen lopen of zich op een andere manier zwaar belasten. Het dier al zijn energie nodig om goede en sterke botten, en pezen en gewrichten op te bouwen.

Sociale aanleg:
Berner Sennens zijn over het algemeen lief met kinderen, die ze dan ook in bescherming zullen nemen. Als de honden al op jonge leeftijd vertrouwd zijn geraakt met katten en andere huisdieren, zullen ze zich in hun nabijheid altijd keurig gedragen. Een Berner Sennenhond is een goede waakhond, maar zal nooit agressief blaffend achter uw tuinhek over hen weer springen. Onbekenden die uw terrein betreden, worden luidkeels aangekondigd en goed in de gaten gehouden. Als het nodig is, staat de Berner Sennenhond paraat. Sommige Berner Sennens kunnen ten opzichte van soortgenoten wat dominant optreden.


Beweging:
Met deze hond moet u er regelmatig op uit, want hij is dol op veel beweging. Laat hem als dat mogelijk is onaangelijnd rennen en spelen. Zorg ervoor dat een jonge hond voldoende rust krijgt en voldoende kan slapen. Neem hem daarom (nog) niet mee op langere en vermoeiende wandelingen. De Berner Sennen is geen hond die wegloopt, aangezien zijn gevoel voor het territorium zeer goed is.