free web hosting | free hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Bedlington Terriër

Rasbeschrijving:
In de jaren '60 van de vorige eeuw werd dit ras voor het eerst tentoongesteld en in 1875 werd de eerste Bedlington Terrier Club opgericht in Engeland. Waarschijnlijk voert dit ras Houndbloed, misschien ook van de Otterhoud, Greyhound en Whippet. De kuif doet vermoeden dat ook de voorouders van de Dandie Dinmont Terrier van invloed zijn geweest bij het ontstaan van dit ras. Het ras heeft veel vachtverzorging nodig, omdat de dode haren in de vacht blijven totdat deze er uit worden geborsteld. Bedlington Terriers zijn levendige honden en kunnen hard rennen. Het is een eerste klas waakhond hoewel zijn lamachtige uiterlijk dit niet doet vermoeden. Het ras is gek op kinderen.


Kenmerken:
Algemeen: De Bedlington Terrier is elegant, gespierd en lenig. Er mogen geen tekenen van zwakheid of grofheid zijn. Bij opwinding fonkelen zijn ogen en straalt het dier alertheid uit. Bedlington Terriers hebben een bijzondere gang. Het lichaam is gespierd en met vlakke ribben. De borst is diep en breed. De rug is bijzonder bij dit ras omdat het een van de weinige rassen is waarbij een karperrug vereist is. Lendenen duidelijk gewelfd. Middelmatig lange benen. Lange hals zonder keelhuid.
Kleur: Blauw, blauw en tan, leverkleurig of zandkleurig. Donkere pigmentatie is een pre.
Hoofd en schedel: Het hoofd is peervormig met smalle, ronde schedel zonder stop. De schedel is diep en bedekt met een overvloedige zijdezachte kuif. De kaak is smal en toelopend naar de neus toe. Kleine, diepliggende ogen. Laag aangezette, hangende oren. Schaargebit.
Staart: De staart is middelmatig lang, licht gebogen en laag gedragen. De staart mag nooit over de rug zijn gebogen.
Voeten: Lange hazevoeten. Voetzolen zijn dik.
Beharing: Dik, warrelig, wollig. Vacht staat van de huid af. Oorpunten en op hoofd overvloedig, wit en zijdeachtig.
Schofthoogte: Reu: 40 cm, Teef: kan iets kleiner zijn.


Karakter - Eigenschappen -Opvoeding
De Bedlington Terriër is robuust, sportief, zeer vlug, moedig en bezit een sterk karakter. Opgewekt, heel vriendelijk met zijn baas, zacht en speels met kinderen. Hij kan agressief zijn tegen soortgenoten wanneer hij wordt aangevallen. De Bedlington Terriër vraagt een consequente maar zachte opvoeding.Gebruik:
Jager op ongedierte. Waakhond. Gezelschapshond.Verzorging:
Hij past zich aan het leven in een appartement aan, maar dagelijkse wandelingen zijn noodzakelijk. Borstel de Bedlington Terriër dagelijks en laat hem twee tot drie maal per jaar trimmen.


Beweging:
De Bedlington Terrier is net als alle andere Terriersoorten een actieve hond. Hij rent graag los rond. Een flat is op zich geen bezwaar mits hij maar geregeld wordt uitgelaten en de kans krijgt een spelletje te doen.