free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Bearded Collie

Rasbeschrijving:
De eerste voorouders van de Bearded Collie zouden hondjes zijn die in 1514 met een schip uit Polen in Schotland aankwamen en geruild werden tegen een ram en een ooi. Het is een van de oudste Britse herdershonden. De huidige Bearded Collies stammen af van een paar "Jeannie en Bailie", dat in 1944 door ene mevrouw Willison werd gefokt. Vroeger werd de Bearded Collie gebruikt als drijvershond die de kudden van de Hooglanden naar het abattoir in Liverpool bracht.Het is een levendige hond, die veel van zijn werkeigenschappen heeft behouden. Het ras leert snel en is gek op kinderen.


Kenmerken:
Algemeen: De Bearded Collie is een actieve hond met een lang lichaam. Sterk gebouwd, maar niet zwaar. Lichte en levendige gangen. Het lichaam is lang met vlakke ribben, diepe borst en rechte rug. De benen zijn niet te lang en hebben zwaar bot. Tamelijk lange hals.
Kleur: Leiblauw, rossig kameelkleurig, zwart, alle tinten grijs, bruin en zandkleur met of zonder collieaftekeningen.
Hoofd en schedel: Brede, vlakke en vierkante schedel met matige stop. Lange snuit. De kleur van de ogen stemt overeen met die van de vacht. Oren zijn middelmatig lang en hangend. Schaargebit.
Staart: Matig lang en laag gedragen met licht opwaartse buiging. Niet over de rug gedragen.
Voeten: Ovaal.
Beharing:
Lange, harde, vlak aanliggende bovenvacht met dichte, zachte ondervacht.
Schofthoogte: Reu: 52.5 - 55 cm, Teef: 50 - 52.5 cm.Aard:
De Bearded Collie is sterk, actief en behendig en wordt een zeer toegewijd en intelligent lid van de familie. Hij is standvastig en vol zelfvertrouwen en vertoont geen tekenen van schuwheid of agressiviteit. Dit is een natuurlijk en onverdorven ras.

Gebruik:
Gebruikshond, gezinshond.

Beweging:
Vereist veel lichaamsbeweging