free web hosting | free website | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Beagle

Rasbeschrijving:
De Beagle is een van de kleinste lopende honden. In 1475 wordt in geschriften reeds melding gemaakt van de Beagle. Het ras heeft zeer lang reeds dienst gedaan als jachthond bij de hazejacht te voet. Bij deze jachtsoort had men behoefte aan een lagere en minder snelle hond. De Beagle benadert de Foxhound in miniatuur uitgave. Het zijn aantrekkelijke honden, maar u rekening moet houden met zijn jachtpassie. De socialisatiefase (die reeds begint bij de fokker) is bij dit ras erg belangrijk, zodat een goede band met de baas wordt opgebouwd die het op het veld uiteindelijk moet winnen van zijn jachtpassie, omdat de hond anders zal gaan zwerven.


Kenmerken:
Algemeen: De Beagle is een stevige en compact gebouwde hond, die zeker niet grof mag zijn. Het lichaam is kort met diepe borst. De rug is recht en sterk. De benen zijn tamelijk kort met zwaar bone. De hals is middelmatig lang met lichte keelhuid.
Kleur: Alle kleuren die voor lopende honden zijn toegestaan. Leverkleur niet toegestaan. Witte staartpunt.
Hoofd en schedel: Vrij lange, middelmatig brede schedel. De snuit is breed met duidelijke stop. De afstand tussen de achterhoofdsknobbel en de neuspunt worden door de stop gelijk verdeeld. Lippen redelijk hangend. Brede neus met goed geopende neusgaten. De ogen zijn bruin of hazelnootkleurig. Oren dun en tamelijk lang, hangend langs het hoofd. Schaargebit.
Staart: Middelmatig lang, wordt rechtop gedragen, maar nooit over de rug. Hoog geplaatst. Goed met haar bedekt, vooral aan de onderzijde.
Voeten: Rond, gesloten en stevig. Korte nagels. Geen hazevoeten.
Beharing: Kort, dicht en grof. Dunner op oren en benen.
Schofthoogte: Reu en Teef: tussen de 33 en de 40 cm.


Aard:
Levendig, sociaal, vrolijk, eigenzinnig, moedig, intelligent, vastberaden en waaks. Beagles hebben nog wel eens de neiging hun neus achterna te gaan.

Verzorging:
Borstel de vacht dagelijks om dode en losse haren te verwijderen. Zoals bij alle met hangende oren moet u de gehoorgang heel regelmatig nakijken op vuil.Opvoeding:
De Beagle is nu niet meteen het gehoorzaamste hondenras. In de eerste plaats is hij een vrij zelfstandige jachthond, die daarnaast ook als huishond geschikt is. We raden u aan met een Beagle naar een gehoorzaamheidscursus te gaan.

Sociale aanleg:
Beagles gaan in de regel erg goed om met andere honden en kinderen, maar ook onbekende mensen worden vriendelijk bejegend. Wen dit ras al op jonge leeftijd aan katten en andere huisdieren.

Beweging:
Dit hondenras heeft nog redelijk veel lichaamsbeweging nodig. Een goede omheinde tuin voorkomt dat uw Beagle aan de wandel gaat. Neem hem regelmatig mee op langere wandelingen, maar laat hem niet eerder onaangelijnd rondlopen totdat u er zeker van bent dat de hond goed onder appel staat, anders is de kans groot dat hij op eigen houtje achter wild aan gaat.

Bijzonderheden:
Voor sportieve mensen deze gezinshond een prima keuze, maar op een flat is hij minder op zijn plaats. Dit ras is graag buiten en kan prima met meerdere soortgenoten in een buitenkennel gehouden worden.