free web hosting | free hosting | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Basset Hound

Rasbeschrijving:
Oorspronkelijk komt het ras uit Frankrijk, met de Basset-Artesien Normand als voorvader, kwam naar Engeland en werd daar gekruist met de Bloedhond. Hij werd gebruikt voor de hazejacht. Het ras speurt uitstekend en is vasthoudend bij zijn acties. In 1887 werd het ras door de Engelse Kennel Club erkend. Kenmerkend voor dit ras is het zorgelijke uiterlijk en het milde en vriendelijke karakter.


Kenmerken:
Algemeen: Het is een kortbenig ras met veel massa en harmonisch gebouwd. Het lichaam is lang, met tamelijk brede en diepe borst met goed geronde ribben en vooruitstekend borstbeen. Rug is sterk en recht met weinig opgetrokken buik. Korte benen met zwaar bot, de voorbenen licht naar binnen gebogen. Tamelijk lange hals, met veel keelhuid. De hond moet actief zijn en zich goed kunnen bewegen.
Kleur: Driekleur: zwart, wit en rood. Tweekleur: van heel bleek tot donker oranje en wit. Iedere brakkenkleur is geoorloofd.
Hoofd en schedel: Gewelfd hoofd, enige stop en goed uitstekende jachtknobbel. Tussen de wenkbrauwen middelmatig breed, iets toelopend naar de snuit. Veel losse huid. De bovenlippen hangen ver over de onderlippen heen. Ogen zijn bruin tot hazelnootkleurig. Het rood van het onderste ooglid is zichtbaar. Oren hangen en zijn zeer lang. Ze zijn soepel, smal en geplooid. De oren zijn nooit boven de ooglijn aangezet. Schaargebit.
Staart: Lang, goed aangezet, krachtig bij de wortel en spits toelopend. Nooit gekruld of vrolijk gedragen.
Voeten: Zwaar, de voorste recht of licht naar buiten gedraaid.
Beharing: Kort en glad.
Schofthoogte: Reu en Teef: 33 - 38 cm.Aard:
Sociaal en vriendelijk, gezellig en zachtaardig, zelfstandig,goede neus. De Basset heeft een zware blaf en kan die zo nu en dan laten horen, al valt het wel mee als de hond in huis wordt gehouden.

Verzorging:
Zo nu en dan haalt u een rubberen borstel over de vacht om de losse haren te verwijderen. Houd de oren schoon en gebruik hiervoor eventueel kwalitatief goede oorcleaner gebruik echter nooit wattenstaafjes die het vuil alleen maar verder in de gehoorgang in proppen. De nagels houdt u kort door ze wanneer nodig is bij te vijlen.
Opvoeding:
Hoewel deze Basset een beetje eigenzinnig is, kunt u hem het beste met veel geduld, liefde en volharding wel een en ander bijbrengen. Wees wel consequent.

Sociale aanleg:
Deze hond leeft in zijn land van herkomst voornamelijk in een meute en kan het dan ook prima met andere honden vinden. Als u hem al vroeg socialiseert met katten en andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren later geen problemen geven. Hoewel bezoekers luid worden aangekondigd, kunnen ze rekenen op een warm onthaal.

Beweging:
Ga met deze Basset regelmatig wat langere stukken wandelen, maar pas op ; als hij een wildspoor ontdekt, kan hij er wel eens vandoor gaan—wat eigenlijk voor de meeste honden uit deze groep geldt. Mocht dit onverhoopt toch eens gebeuren, leg dan op de plaats waar u uw hond bent kwijtgeraakt een kledingstuk of iets anders neer waar uw geur aan zit.Tien tegen een dat u de hond de volgende morgen of na een paar uren weer op die plaats vindt.