free web hosting | free website | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Argentijnse Dog

Rasbeschrijving:
In het vaderland heet dit ras "jabalinero", hetgeen wildezwijnhond betekent. Jagers op groot wild zoals de poema en wilde zwijnen hadden behoefte aan een hond die opgewassen zou zijn tegen deze dieren. Kracht, snelheid en uithoudingsvermogen moesten van nature in deze hond aanwezig zijn. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende rassen, die allen een andere bijdrage hadden aan het ras. De oude vechthond Cordobra (een rijke mix van Spaanse Mastiff de Los Pyreneos, Bull terriër, old Bulldogge en de vroege Boxer), de Bordeaux Dog voor de kracht en moed, voor de schoft hoogte een Duitse Dog. Naast deze kenmerken moest de hond ook een wit uiterlijk hebben en een goede neus. De witte kleur was essentieel omdat het dier moest opvallen en zich moest onderscheiden van het wild. Pyrenese Berghond werd ingekruist voor de witte kleur, de English Pointer en Ierse Wolfshond voor de speurkwaliteiten.
De Dogo Argentino is een geweldig ras, maar heeft een consequente baas nodig.


Kenmerken:
Algemeen: Lichaam met diepe en niet te brede borst. Tamelijk lange benen met zwaar bot. De hals vertoont zware keelhuid. Dit was bedoeld om weerstand te hebben tegen de slagtand of klauw van de tegenstander. Deze huid is nogal elastisch, zodat de hond - wanneer hij toch wordt vastgegrepen - zich kan verweren. De ruglijn is hoger bij de schoft en lager verlopend naar het kruis.
Kleur:
Geheel wit, slechts een kleine donkere of zwarte vlek bij de ogen of op het hoofd voor de oren toegestaan.
Hoofd en schedel:
Bolle schedel, korte, brede snuit met duidelijk stop. De hersenpan is massief, bol van voren naar achteren en overdwars als gevolg van de kaakspieren en de nek. De neus is zwart met wijde neusgaten. Donkere ogen, die ver van elkaar af staan. Schaargebit.
Staart:
Lang, hoog gedragen, maar nooit gekruld. Niet langer dan reikend tot de sprong.
Voeten:
Sterk en kort.
Beharing:
Kort.
Schofthoogte:
Reu: 62 - 65 cm, Teef: 57 - 60 cm.


Aard:
Moedig, temperamentvol, trouw aan zijn baas en diens gezin, blaft weinig hard voor zichzelf, groot uithoudingsvermogen, sterk ontwikkelende jachtdrang. Met name de reuen kunnen dominant verdrag vertonen naar soortgenoten.

Verzorging:
De vacht van de Argentijnse Dog is gemakkelijk in goede conditie te houden. Met een rubberen borstel verwijdert u in ruiperiode losse en dode haren. Houd de nagels kort en zoals bij alle andere honden het geval is,moet u ook bij deze hond regelmatig controleren of de gehoorgang schoon is.

Beweging:
Aan een dagelijks blokje heeft de Argentijnse Dog beslist niet voldoende. Wilt u het dier een genoegen doen, dan neemt u hem regelmatig mee op langere wandelingen. In een grotere,omheinde tuin zou de Argentijn zijn energie ook redelijk kwijt kunnen. In verband met zijn sterke jachtdrang en dominante gedrag ten opzichte van andere honden, moet een Argentijn goed onder appel staan wanneer u de hond onaangelijnd wilt laten lopen.
Opvoeding:
Deze hond is beslist geen hond voor beginners. De Argentijnse Dog behoort een evenwichtige liefdevolle, maar zeer consequent opvoeding te krijgen. Probeer hem te belonen als hij dingen goed doet, en doet hij iets verkeerds, straf hem dan met behulp van uw stem. De combinatie van afzondering in een kennel en een harde opvoeding brengt bij de Argentijnse Dog onvoorspelbare karaktertrekken naar boven.

Sociale aanleg:
Met kinderen gaan Argentijnse Doggen over het algemeen goed om, al kunnen ze soms wat onstuimig zijn. Met katten en andere huisdieren is de omgang niet onmogelijk, maar als huisgenoten voor de Argentijn zijn ze niet echt aan te bevelen. Vergeet niet dat de Argentijn een jachthond is die over het algemeen een kat of schaap als prooi ziet. Wie een Argentijnse Dog als waakhond wil aanschaffen, kan van een oude kermis thuiskomen. Niet alle exemplaren zijn namelijk goede waakhonden. In eerste instantie zijn ze jachthonden, al zal hun uiterlijk de meeste boosdoeners wel afschrikken.