free web hosting | website hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Anatolische Herdershond

Rasbeschrijving:
De Anatolische Herdershond, ook bekend als de Karabash of Kangal is een bijzonder ras. Dit ras heeft zijn oorsprong in Turkije en is waarschijnlijk meer dan 6000 jaar oud. Het is een indrukwekkende verschijning en deed dienst als beschermer van de kudden. De Anatolische Herdershond is over de jaren heen ontwikkeld tot een ras dat tegen de nomadische leefstijl van de herders bestand is. Loyaliteit, zelfstandigheid en hardheid zijn de drie kernkaraktertrekken die dit ras zo geliefd maken. In 1950 werd dit ras voor het eerst naar de Verenigde Staten gebracht. De Karabash is een enorm betrouwbare waakhond die erg intelligent is. Hou er echter rekening mee dat dit ras door zijn onafhankelijke en zelfstandige aard niet altijd even goed luistert.
De Anatolische Herdershond heeft zeker een goede socialisering en opvoeding nodig om hem geschikt te maken als huishond. Vertrouwen en autoriteit van de baas kunnen hem meer overtuigen dan een enorme hardheid die eerder averechts zal uitwerken. De Anatolische Herdershond bezit tevens een sterk jachtinstinct, iets waar ook terdege rekening mee gehouden dient te worden. Spelen is niet iets waar het ras erg van houdt. Wanneer u een pup in huis neemt, besteedt dan veel tijd aan de socialisering van dit ras. Laat de pup reeds vroeg kennismaken met andere dieren en mensen. De Anatolische Herdershond zal pas laat volwassen worden. Op 2,5 jarige leeftijd is dit ras volwassen terwijl pas met een jaar of 4 volledige rijpheid is bereikt. De Kangal kan op 1.5 jarige leeftijd opeens een karakterverandering ondergaan! Concluderend kan men stellen dat dit ras zeker niet voor idereen geschikt is. het ras heeft een goede en consequente opvoeding nodig, is niet geschikt om in een kennel te leven en niet bij uitstek geschikt om met kinderen te houden. Laat u goed voorlichten over dit ras voordat u tot aanschaf overgaat.Kenmerken:
Algemeen: De Anatolische Herdershond is een grote, hoge en forse hond met een flink hoofd en dichte vacht. Het lichaam is krachtig en bespierd en zeker niet vet. De rug is tamelijk kort in verhouding tot de beenlengte. De topline is recht, maar iets oplopend boven de lendenen. De buiklijn loopt goed op. De borst is diep en reikt tot de ellebogen. Goed gewelfde ribben. De schouders zijn goed gehoekt en flink bespierd. De voorbenen staan ver uit elkaar, zijn recht en met goed bone. Sprongen licht gehoekt en sterk. De achterhand is niet overbespierd, maar wel krachtig. De hals is licht gewelfd, krachtig en gespierd, matig lang en tamelijk dik. Lichte keelhuid.
Kleur:
Zandkleurig met zwart masker, of zankleurig met daardoorheen een grijskleuring (brindle aftekening).
Hoofd en schedel:
De schedel is groot en tussen de oren breed in verhouding tot het lichaam. De schedel is licht gewelfd en met matige stop. De reuen hebben een breder hoofd dan de teven. De snuit is van bovenaf gezien bijna rechthoekig. De snuit is iets korter dan de schedel. Van voren af gezien loopt de snuit iets toe naar de neusspiegel. De neus is zwart, maar bruin bij leverkleurige honden. Tamelijk kleine ogen, ver uit elkaar geplaatst en diep, ecter zonder haw. De kleur van de ogen is goudbruin tot bruin, afhankelijk van de kleur van de vacht. Zwarte oogranden, behalve bij de leverkleurige honden. De oren zijn tamelijk klein in verhouding tot de schedel en hangen met de voorkant tegen de kaak tegen de schedel aan. De oren zijn driehoekig van vorm met afgeronde punten. Als de hond alert is zullen de oren hoger gedragen worden. De lippen zijn heel licht hangend met zwarte rand. Schaargebit.
Staart:
De staart is lang en reikt tot de sprongen. Tanelijk hoog aangezet en in rust hangend gedragen of in een heel lichte boog. Indien de hond alert is, zal de staart hoog worden gedragen en over de rug krullen, in het bijzonder bij de reuen.
Voeten:
Sterk, met sterke voetzolen en goed gebogen tenen. Nagels zijn kort.
Beharing:
Kort of halflang, dicht met een dikke ondervacht. Afhankelijk van het klimaat kan de beharing langer of korter zijn (ook in de winter zal de beharing langer zijn). Op de nek, schouders en dijbenen is de beharing langer.
Schofthoogte:
Reu: 74 - 81 cm, Teef: 71 - 79 cm
Gewicht:
Reu: 50 - 65 kg, Teef: 40 - 55 kg


Aard:
Gehard, Moedig, Trots, Betrouwbaar , Zeer terughoudend jegens vreemden, Gevoelig en
Waaks

Verzorging:
Hij is een plattelandshond omdat dagelijkse beweging onontbeerlijk is. Hij dient regelmatig geborsteld te wordenGebruik:
Waakhond

Activiteit:
De Anatolische Herdershond heeft veel beweging nodig en vervult het liefste een taak rond het huis.