free web hosting | website hosting | Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Amerikaanse Staffordshire Terriër

Rasbeschrijving:
De Amerikaanse Staffordshire Terrier is van Britse oorsprong. De voorvaderen van de Americaanse Staffordshire Terrier werden gebruikt als waakhond en trekhond. De Romeinen waren onder de indruk en namen dergelijke honden mee om mee te doen met hondengevechten, die destijds zeer populair volksvermaak waren. Pas rond 1890 gingen serieuze fokkers zich bezig houden met de fok, die meer gericht was op uniformiteit. In 1936 werd de officiele rasstandaard opgesteld.Het ras is afgeleid van de Engelse Bulldog en de Engelse terrier. In 1972 werd de naam veranderd in American Staffordshire Terrier, om het onderscheid te maken met de lichtere Staffordshire Bull Terrier. Sinds 1983 is dit ras in Nederland bekend.Momenteel zijn zo'n 3,000 American Staffordshire Terriers in Nederland ingeschreven. Het is een plezierige hond, die intelligentie, schoonheid en soundness in zich verenigd heeft.


Kenmerken:
Algemeen: Hij moet over een enorme kracht beschikken. Het is een goed gespierde hond. maar ook snel en sierlijk. Zeer alert. Gedrongen lijf, benen niet te lang, lijf niet te slank.
Kleur: Iedere kleur is toegestaan, doch geheel wit, meer dan 80% wit, zwart en tan en leverkleur zijn ongewenst.
Hoofd en schedel: Middelmatig lang, overal diep, brede schedel. Wangspieren zijn goed ontwikkeld, stop duidelijk aangegeven. Oren hoog geplaatst. Kaken duidelijk aangegeven en sterk ontwikkelde wangspieren. Bovenste snijtanden moeten de onderste aan de buitenzijde raken. Neus zwart. De ogen moeten donker zijn.
Staart: Kort in vergelijking met de lichaamslengte, laag aangezet en uitlopend in een punt. Niet gekruld of op de rug gehouden. Niet gecoupeerd.
Voeten: Middelmatig groot, tenen goed gebogen en aangesloten tenen.
Beharing: Kort
Schofthoogte: Reu: 45 - 48 cm, Teef: 43 - 45,7 cm.


Aard:
Moedig, trouw aan het gezin, vasthoudend, hard voor zich zelf, goede waakhond, aanhankelijk, onstuimig, groot uithoudingsvermogen, dominant.

Verzorging:
Zo nu en dan moet u de dode en losse haren met een rubberen borstel uit de vacht verwijderen.Opvoeding:
De Amerikaanse Stafford Terriër is niet geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met honden. Leer hem al op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem, want eenmaal volwassen zijn de honden ontzettend sterk. Deze Staffordshire kan door middel van een goede en consequente opvoeding erg veel leren. Er zijn zelfs diverse voorbeelden bekend van Amerikaanse Staffords die met goed gevolg gehoorzaamheidstest afleggen.

Sociale aanleg:
De honden van dit ras zijn prima gezinshonden, mits het gezin consequent is en goed kan omgaan met een sterke, onstuimige hond. In de regel zijn ze zeer lief voor kinderen. Hij zal huis en haard goed bewaken en katten en andere huisdieren accepteren als hij daar vroeg mee vertrouwd is geraakt. Sommige exemplaren zijn wat strijdlustig ten opzichte van andere honden.

Beweging:
Geef een Amerikaans Staffordshire veel beweging. Ze lopen graag naast de fiets en zijn altijd te porren voor balspelletjes, daarnaast apporteren ze graag.