free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Amerikaanse Cocker Spaniel

Rasbeschrijving:
.Engelse Cocker Spaniel is de directe voorvader van dit aantrekkelijke ras. Tussen de beide wereldoorlogen veranderde in Amerika de Cocker Spaniel zodanig van type dat op 11 september 1949 een eigen ras tot stand kwam. Hierdoor werd het onderscheid tussen de Engelse Cocker en de Amerikaanse Cocker een feit. Beide rassen hebben een eigen, verschillende, rastandaard, waarin de raspunten staan aangegeven. Er werd geen vreemd bloed ingekruist bij de tot standkoming van de Amerikaanse Cocker Spaniel. Een van de in het oog springende verschillen tussen beide rassen is de beharing en het type. De Amerikaanse Cocker is ingedeeld in de jachthondengroep en vaak is het jachtinstinct nog duidelijk aanwezig. Er zijn in Nederland een aantal Amerikaantjes met een officieel jachtdiploma.Kenmerken:
Algemeen: De Amerikaanse Cocker heeft een klein, compact en gespierd lichaam met een aflopende ruglijn. Het lichaam is vierkant met diepe en tamelijk brede borst. De ribben zijn goed gewelfd. Matig lange benen met sterk bot. Lange en drge hals.
Kleur: De Amerikaanse Cocker komt voor in het zwart, blond, chocolade bruin, zwart met tan, rood-wit, zwart-wit, chocolade-wit en driekleur.
Hoofd en schedel: De Amerikaanse Cocker heeft een fijn gesneden, edel hoofd. Tamelijk brede en korte schedel met vierkante snuit. Halverwege de neuspunt en de achterhoofdknobbel is een duidelijke stop. Grote, donkerbruine tot zwarte ogen met intelligente en smekende uitdrukking. Lobvormige, lange en vlak hangende oren. Schaargebit.
Staart: Ingekort en in het verlengde van de rug gedragen.
Voeten: Compact, groot, rond en stevig.
Beharing: De vacht van de Amerikaanse Cocker' is zijn trots. deze is lang, maar niet te overvloedig. Op het hoofd is de beharing kort en fijn, op het lichaam van gemiddelde lengte moet voldoende ondervacht als bescherming. Borst, buik en op de rug en aan de achterzijde van de benen goede bevedering, doch niet zo overmatig dat de mooie lijnen niet meer zichtbaar zouden zijn. de beharing is zijdezacht, glad of weinig gegolfd. De vacht heeft een regelmatige kam- en borstelbeurt nodig en eens in de twee maanden is een bezoek aan de trimsalon beslist noodzakelijk.
Schofthoogte: Reu: ideale grootte 38,1 cm. teef: idieale grootte 35,56 cm.


Aard:
Altijd goed gezind en bereid om te werken zijn twee belangrijke kenmerken van de Amerikaanse Cocker Spaniel. Dit maakt hem geschikt voor de jacht én als gezinshond.
Het is een opgewekt, lieve en gevoelige hond, die een onafscheidelijke vriend is voor de kinderen. De hond is een vrolijke kwispelaar en gedraagt zich uiterst vertederend en lief.

Beweging:
Men zou het niet zo direkt zeggen, maar de Amerikaanse Cocker heeft veel beweging nodig. De hond beschikt over een zeer goed uithoudingsvermogen en vindt het zalig om vrij te kunnen rondlopen. Een dagelijks ommetje rond de blok is niet voldoende; liever een lange wandeling of ergens een half uurke kunnen ravotten is beter. Toch past de hond zich goed aan en is hij tevreden met wat u hem geeft. Onthoud echter dat dit van oorsprong een jachthond is en geen 'zetelhondje'. Met de hond naar agility gaan zou hem zeer gelukkig maken en hij zal goed presteren !Opvoeding:
De opvoeding geeft zelden problemen. Voed de hond op met zachte hand en hou er rekening mee dat hij gevoelig is voor de intonatie van uw stem en voor bepaalde stemmingen in huis. De hond houdt ervan te werken voor de mens. De Amerikaanse Cocker Spaniel zal goed scoren op gehoorzaamheidswedstrijden en kan ook in agility best zijn mannetje staan. Indien u met uw Amerikaantje naar de hondenschool gaat, zal u al snel merken dat hij zich daar uiterst goed amuseerd met zijn soortgenoten en met u als begeleider.

Sociale aanleg:
De hond is erg sociaal en de vriend van iedereen. De hond is een onafscheidelijke vriend van kinderen en heeft respect voor het gezag van zijn baas, zonder veel pogingen om ertegen in te gaan. Een goede socialisatie is belangrijk om latere timiditeit te vermijden. De Amerikaanse Cocker heeft mensen nodig om gelukkig te zijn.
Vaak ziet men dat mensen twee cockers tegelijk kopen in plaats van eentje. De hondjes hebben dan ook zeer veel aan elkaar en worden de beste vrienden.