free web hosting | website hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
Afghaanse Windhond

Rasbeschrijving:
De Afghaanse windhond is een zeer oud ras, waarschijnlijk ontstaan uit ingevoerde windhonden en inheemse Berghonden. Volgens een legende zou de Afghaanse Windhond één van de schepsels aan boord van de Ark van Noah zijn geweest. In zijn land van oorsprong is de Afghaan nog steeds een gewaardeerde werkhon, zowel voor de jacht (in bijzonder op de gazelle) als om te waken en te hoeden. De Afghaanse Windhond werd gebruikt om in koppels te jagen op bergherten, soms in combinatie met jachtvalken.


Kenmerken:
Algemeen: De Afghaanse Windhond ziet er krachtig en waardig uit. Karakteristiek is de oosterse uitdrukking. Als het moet kijkt de Afghaanse Windhond dwars door je heen. Trots gedragen hoofd. Het lichaam is middelmatiglang, met diepe borst. Goede ribwelfing en een sterke rug. Lange benen met sterk bot. Lange en sterke hals.
Kleur: Alle kleuren zijn in principe toegestaan.
Hoofd en schedel: Schedel is lang en niet te smal. Achterhoofdsknobbel is duidelijk geprononceerd. Lange voorsnuit met krachtige kaken. Lichte stop. De schedel moet in harmonie zijn. Op het hoofd zit een flinke kuif. Zwarte neus. Hangende oren. Schaargebit.
Staart: Lang en aan het einde zover opgebogen dat de punt de staart weer raakt zodat een ring ontstaat. In actie hoog gedragen. Matig bevederd.
Voeten: Zeer groot en sterk, achtervoeten zijn iets smaller dan de voorvoeten.De voeten zijn zowel voor als achter met lange en dik haar.
Beharing: Lang fijn, kort op de snuit. Op de rug is kort haar eveneens toegestaan.
Schofthoogte: De reuen mogen een schouderhoogte hebben van 68 tot 74 cm hebben, bij teven varieert deze hoogte van 63 tot 69 cm.


Aard:
Onafhankelijk, trots en waardig, buiten zeer beweeglijk en vliegensvlug, terughoudend ten opzichten van vreemden, intelligent maar zeker niet volgzaamof slaafs. De Afghaan is moedig, waaks, niet luidruchtig. Het zit in zijn aard achter snel bewegendeobjecten aan te rennen.Reuen kunnen soms wat dominant zijn

Verzorging:
Voor het verzorgen van de vacht moet u twee dagen per week een vol uur of meer uittrekken. De beste manier is om de vacht plukje per plukje tot op de huid uit te kammen, zodat er geen klitten blijven zitten, maar wees voorzichtig dat u de haren niet afbreekt. Houd de gehoorgang goed schoon. Deze Afgaan moet eens in de twee maanden in bad. Gebruik hierbij een goede hondenschampoo die de huid niet uitdroogt. Begin niet aan een afgaan als u geen tijd of zin hebt de vacht nauwgezet te verzorgen.Opvoeding:
Afghaanse Windhonden zijn geen honden voor onervaren mensen. Door hun onafhankelijkheid karakter zijn Afghanen moeilijk op te voeden en zullen ze nooit perfect luisteren. Afghanen reageren averechts wanneer u probeert met slaan en schreeuwen hun respect af te dwingen. Als u de hond met een strakke, maar zachte hand leidt, kunt u de afghaan best het een en ander bijbrengen.

Sociale aanleg:
Reuen kunnen soms wat dominant zijn ten opzichte van andere reuen. Met kinderen zullen ze prima kunnen samenleven, maar wel op voorwaarde dat de kinderen de hond niet pestenen hem in zijn waarde laten. In dit opzicht is de Afghaanse Windhond waarschijnlijk het beste op zijn plaats in een gezin met oudere kinderen. Een reeds aanwezige kat in het huis zal de hond wel accepteren, maar houd er altijd rekening mee dat de Afghanen alles zullen achtevolgen wat snel wegrent, dat zit ze nu eenmaal in het bloed.Beweging:
Dit ras heeft erg veel beweging nodig. Ga daarom elke dagmet de hond fietsen, zodat hij zijn enorme energie kwijt kan, maar houd nu weer rekening met zijn jachtinstinct. Laat een Afghaan alleen onaangelijnd rennen op een terrein waar hij niet weg kan anders wil hij nog wel eens de benen nemen. In verband met zijn bewerkelijke vacht is het bijna onmogelijk een schow-en ren carriere te combineren.